Anonim "Sütiket" használunk, amik megkönnyítik ön számára releváns termékek megtalálását.
Miért is nem? enlightenedVajon az jobb, ha más dologról kap ajánlatot, mint ami aktuálisan ép érdekli?  wink

Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

NaniPC
2023. 06. 11. 13:26:00
Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

Váltok Windows 11-re, vagy tényleg kidobhatom a laptopom?

A Windows 11, mint minden új operációs rendszer, magában hordozza az újdonság izgalmát, de emellett számos kihívást is felvet. A Microsoft aktívan kampányol a felhasználók Windows 11-re való váltása mellett, de mennyire indokolt ez a frissítési kényszer, és miért lehet sokak számára jobb döntés a Windows 10 mellett maradni?

Váltok vagy kidobhatom a laptopom?

A Windows 11 iránti váltás nyomása sok embertől az alábbi aggodalmakat váltja ki, amik túlzónak, de megértjük a felmerülő aggodalmakat, ezért ezen a kérdések megválaszolásában segítünk.

  1. "Nem működik tovább a laptopom, ha sosem váltok Windows 11-re?" A válasz: de igen! A Windows 10 továbbra is működni fog, még a hivatalos támogatási időszak után is. (2025 október) Lehet, hogy nem lesznek hozzáférhetőek az új biztonsági frissítések és funkciók, de a rendszered működni fog továbbra is.

  2. "Mind ki kell dobni a Windows 10-es laptopokat?" Egyáltalán nem! A laptopod továbbra is használható lesz Windows 10-zel, a támogatás lejárta után is. Valószínűleg csak az új biztonsági frissítéseket és funkciókat nem fogod tudni használni.

  3. "Egyszer csak eltűnik minden adatom?" Nem, a Windows 10 használata nem eredményez adatvesztést, még a támogatás lejárta után sem. Mindazonáltal mindig fontos rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni, hogy adataid biztonságban legyenek.


Váltok vagy kidobhatom a laptopom?

A Windows 11, mint minden új operációs rendszer, magában hordozza az újdonság izgalmát, de emellett számos kihívást is felvet. A Microsoft aktívan kampányol a felhasználók Windows 11-re való váltása mellett, de mennyire indokolt ez a frissítési kényszer, és miért lehet sokak számára jobb döntés a Windows 10 mellett maradni?


1. A Microsoft és az "ijesztgetés"

A Microsoft számos felhasználója jelentette, hogy folyamatos üzeneteket kapnak a cég részéről, melyek arra ösztönzik őket, hogy váltson a Windows 11-re. Ezek az üzenetek azt a benyomást kelthetik, hogy a Windows 10 támogatása 2025 októberében véget ér. Bár ez technikailag igaz, ez nem jelenti azt, hogy a felhasználók számítógépei működésképtelenné válnak. A Windows 10 továbbra is működni fog, csak a rendszeres frissítések nem lesznek elérhetőek.

A frissítések hiánya, előnyt jelenthet főleg azon felhasználók körében akik, bizonyos okok miatt eddig is korlátozták vagy akár teljesen le is tiltották a frissítéseket.

Windows 11 Kompatibilitás

Az is nagyon fontos megemlíteni, hogy a Microsoft Windows 11 kompatibilitási ellenőrzése gyakran tévesen állítja, hogy a Windows 11 operációs rendszer nem telepíthető bizonyos típusú eszközökre, főként NaniPC.hu által forgalamzott minőségi üzleti típusok esetében.

Pedig a legtöbb esetben a megfelelően eszközölt BIOS beállítások (TPM, UEFI, SECURE BOOT...) lehetővé teszik a Windows 11 rendszer gond nélküli telepítését, akár még egy 3 generációs üzleti eszközön is. 


A Windows 10 széleskörű használata

Rengeteg magánember és cég rendelkezik Windows 10 operációs rendszerrel. A Windows 10 jelenlegi népszerűsége miatt nem valószínű, hogy a Microsoft megengedi magának azt a luxust, hogy mindezeket a több millió felhasználók kezét egyszer csak elengedje, valószínű további támogatási hosszabbításokra, és win 11-es rendszer minimális gépigényének további csökkentése várható.
 Cégek nagyon fontosak számukra, ök is tudják számos cég sok  száz darabos flottja évekig tartó tervezés után állt át a Windows 10-re, mert ezek az átállások nem történnek meg egyik napról a másikra.


A Windows XP példája

Az XP-érának vége óta eltelt idő alatt a Microsoft többször is meghosszabbította az XP támogatását. Ez a stratégia minden bizonnyal megismétlődik a Windows 10 esetében is, különösen a Windows 11-gyel nem kompatibilis eszközök esetében. A vállalat várhatóan ezt a kommunikációt későbbre tartogatja, de a múltbeli példák azt mutatják, hogy a Microsoft hajlandó rugalmasan kezelni a támogatási időszakokat, hogy a felhasználói élmény ne sérüljön.

A Microsoft számára nem lenne előnyös, ha a Windows 10 operációs rendszert futtatni képes eszközök felhasználói az operációs rendszer támogatásának lejárta miatt más, nem Windows alapú rendszerekre váltanának.
A cég számára érdek, hogy a felhasználók a Windows platformon maradjanak, hogy továbbra is élvezhessék a Windows termékek és szolgáltatások által nyújtott előnyöket.
Ezért valószínű, hogy a Microsoft további intézkedéseket fog hozni a Windows 10-t használó eszközök támogatásának meghosszabbítása érdekében, ahogyan azt korábban már többször is megtették.


Összefoglalás

A Microsoft intenzív kampánya a Windows 11 felé irányítja a felhasználókat, de fontos megfontolni, hogy a Windows 10 jelenlegi népszerűségét és széleskörű használatát figyelembe véve a támogatás várhatóan tovább tart, mint a hivatalosan meghirdetett dátum.

Ezen kívül, a Windows 10 továbbra is stabil, megbízható operációs rendszer, amely sok ember és cég számára továbbra is megfelel az igényeinek. A váltás döntését mindig mérlegeljük alaposan, figyelembe véve saját igényeinket és körülményeinket.

Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

Tartalomhoz tartozó címkék: NaniPC Tudáscikkek