Anonim "Sütiket" használunk, amik megkönnyítik ön számára releváns termékek megtalálását.
 

Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

NaniPC
2023. 06. 11. 13:26:00
Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

Váltok Windows 11-re, vagy tényleg kidobhatom a laptopom?

A Windows 11, mint minden új operációs rendszer, magában hordozza az újdonság izgalmát, de emellett számos kihívást is felvet. A Microsoft aktívan kampányol a felhasználók Windows 11-re való váltása mellett, de mennyire indokolt ez a frissítési kényszer, és miért lehet sokak számára jobb döntés a Windows 10 mellett maradni?

Váltok vagy kidobhatom a laptopom?

A Windows 11 iránti váltás nyomása sok embertől az alábbi aggodalmakat váltja ki, amik túlzónak, de megértjük a felmerülő aggodalmakat, ezért ezen a kérdések megválaszolásában segítünk.

  1. "Nem működik tovább a laptopom, ha sosem váltok Windows 11-re?" A válasz: de igen! A Windows 10 továbbra is működni fog, még a hivatalos támogatási időszak után is. (2025 október) Lehet, hogy nem lesznek hozzáférhetőek az új biztonsági frissítések és funkciók, de a rendszered működni fog továbbra is.

  2. "Mind ki kell dobni a Windows 10-es laptopokat?" Egyáltalán nem! A laptopod továbbra is használható lesz Windows 10-zel, a támogatás lejárta után is. Valószínűleg csak az új biztonsági frissítéseket és funkciókat nem fogod tudni használni.

  3. "Egyszer csak eltűnik minden adatom?" Nem, a Windows 10 használata nem eredményez adatvesztést, még a támogatás lejárta után sem. Mindazonáltal mindig fontos rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni, hogy adataid biztonságban legyenek.


Váltok vagy kidobhatom a laptopom?

A Windows 11, mint minden új operációs rendszer, magában hordozza az újdonság izgalmát, de emellett számos kihívást is felvet. A Microsoft aktívan kampányol a felhasználók Windows 11-re való váltása mellett, de mennyire indokolt ez a frissítési kényszer, és miért lehet sokak számára jobb döntés a Windows 10 mellett maradni?


1. A Microsoft és az "ijesztgetés"

A Microsoft számos felhasználója jelentette, hogy folyamatos üzeneteket kapnak a cég részéről, melyek arra ösztönzik őket, hogy váltson a Windows 11-re. Ezek az üzenetek azt a benyomást kelthetik, hogy a Windows 10 támogatása 2025 októberében véget ér. Bár ez technikailag igaz, ez nem jelenti azt, hogy a felhasználók számítógépei működésképtelenné válnak. A Windows 10 továbbra is működni fog, csak a rendszeres frissítések nem lesznek elérhetőek.

A frissítések hiánya, előnyt jelenthet főleg azon felhasználók körében akik, bizonyos okok miatt eddig is korlátozták vagy akár teljesen le is tiltották a frissítéseket.

Windows 11 Kompatibilitás

Az is nagyon fontos megemlíteni, hogy a Microsoft Windows 11 kompatibilitási ellenőrzése gyakran tévesen állítja, hogy a Windows 11 operációs rendszer nem telepíthető bizonyos típusú eszközökre, főként NaniPC.hu által forgalamzott minőségi üzleti típusok esetében.

Pedig a legtöbb esetben a megfelelően eszközölt BIOS beállítások (TPM, UEFI, SECURE BOOT...) lehetővé teszik a Windows 11 rendszer gond nélküli telepítését, akár még egy 3 generációs üzleti eszközön is. 


A Windows 10 széleskörű használata

Rengeteg magánember és cég rendelkezik Windows 10 operációs rendszerrel. A Windows 10 jelenlegi népszerűsége miatt nem valószínű, hogy a Microsoft megengedi magának azt a luxust, hogy mindezeket a több millió felhasználók kezét egyszer csak elengedje, valószínű további támogatási hosszabbításokra, és win 11-es rendszer minimális gépigényének további csökkentése várható.
 Cégek nagyon fontosak számukra, ök is tudják számos cég sok  száz darabos flottja évekig tartó tervezés után állt át a Windows 10-re, mert ezek az átállások nem történnek meg egyik napról a másikra.


A Windows XP példája

Az XP-érának vége óta eltelt idő alatt a Microsoft többször is meghosszabbította az XP támogatását. Ez a stratégia minden bizonnyal megismétlődik a Windows 10 esetében is, különösen a Windows 11-gyel nem kompatibilis eszközök esetében. A vállalat várhatóan ezt a kommunikációt későbbre tartogatja, de a múltbeli példák azt mutatják, hogy a Microsoft hajlandó rugalmasan kezelni a támogatási időszakokat, hogy a felhasználói élmény ne sérüljön.

A Microsoft számára nem lenne előnyös, ha a Windows 10 operációs rendszert futtatni képes eszközök felhasználói az operációs rendszer támogatásának lejárta miatt más, nem Windows alapú rendszerekre váltanának.
A cég számára érdek, hogy a felhasználók a Windows platformon maradjanak, hogy továbbra is élvezhessék a Windows termékek és szolgáltatások által nyújtott előnyöket.
Ezért valószínű, hogy a Microsoft további intézkedéseket fog hozni a Windows 10-t használó eszközök támogatásának meghosszabbítása érdekében, ahogyan azt korábban már többször is megtették.


Összefoglalás

A Microsoft intenzív kampánya a Windows 11 felé irányítja a felhasználókat, de fontos megfontolni, hogy a Windows 10 jelenlegi népszerűségét és széleskörű használatát figyelembe véve a támogatás várhatóan tovább tart, mint a hivatalosan meghirdetett dátum.

Ezen kívül, a Windows 10 továbbra is stabil, megbízható operációs rendszer, amely sok ember és cég számára továbbra is megfelel az igényeinek. A váltás döntését mindig mérlegeljük alaposan, figyelembe véve saját igényeinket és körülményeinket.

Ha nem váltok 11-re, akkor tényleg kidobhatom a Windows 10-es laptopom?

Tartalomhoz tartozó címkék: NaniPC Tudáscikkek